Jak powstaje proszek kolagenowy

Istnieją dwie główne metody wytwarzania proszku kolagenowego. Jedna metoda polega na wykorzystaniu rybich łusek, druga na skórach bydlęcych. Ten ostatni to wygodniejszy i bardziej naturalny sposób wytwarzania kolagenu. Jednak peptydy kolagenowe nie nadają się do spożycia przez ludzi. Osoby cierpiące na alergie pokarmowe powinny ich unikać. Ten pierwszy jest łatwiej strawny i można go dodawać do soków lub koktajli. Podczas gdy ta druga jest nieco droższa, pierwsza metoda jest najbardziej naturalna.

Kolagen jest podstawowym białkiem występującym u wszystkich zwierząt, ale występuje w wyższych stężeniach w wołowinie i łososiu. Chociaż sardynka jest tańszą alternatywą dla bydła, proszek kolagenowy jest również stosowany w leczeniu trądziku. Dlatego polecanych jest wiele naturalnych źródeł kolagenu. Oprócz wołowiny kolagen znajduje się również w kurczaku, bulionie kostnym i jajach. Wykonany jest ze ścięgien, kości i tkanki łącznej zwierząt.

Inną metodą jest zastosowanie suplementu kolagenowego. To naturalny sposób na budowanie kości i mięśni. Większość firm wytwarza swoje produkty z tusz zwierzęcych. Ta metoda wymaga dużo czasu i wysiłku. Podczas spożywania sardynki proces ten sprawia również, że proszek kolagenowy jest bezpieczniejszy do spożycia. Poza tym nie zawiera żadnych niebezpiecznych składników i może pomóc organizmowi schudnąć. Suplementy te są szeroko stosowane w przemyśle farmaceutycznym.

Gdy proszek jest gotowy, jest filtrowany w celu usunięcia zanieczyszczeń. Jeśli proszek nie jest filtrowany, może zawierać szkodliwe chemikalia. Ponadto kolagen jest produktem naturalnym, który jest najbardziej zrównoważonym i ekologicznym sposobem na pozyskiwanie niezbędnych składników odżywczych. Jeśli chodzi o zakup suplementu kolagenowego, należy dokładnie zapoznać się z listą składników. Na rynku dostępnych jest kilka rodzajów suplementów, a najlepszym sposobem na wybór tego, który pasuje do Twojego stylu życia, jest konsultacja z profesjonalistą.

Pierwszy rodzaj proszku kolagenowego jest hydrolizowany. Tego typu suplementy zazwyczaj zawierają hydrolizowany kolagen, który jest rodzajem peptydu, który rozpuszcza się w gorących płynach. Jeśli ten ostatni zostanie zhydrolizowany, aminokwasy zostaną rozbite na mniejsze jednostki. Oznacza to, że puder jest niesmakowy. Innymi słowy, nie jest białkiem. Drugi rodzaj kolagenu wytwarzany jest z rybich łusek, co oznacza, że produkt nie zawiera ekstraktów zwierzęcych.

Trzeci typ kolagenu jest hydrolizowany. Znany jest również jako peptyd kolagenowy. Jest pozyskiwany ze skór zwierzęcych i jest bezsmakową, sproszkowaną substancją. Zawiera mieszankę glicyny i proliny. Następnie białko rozpuszcza się w wodzie. Jest wysoce przyswajalny, dlatego jest świetną opcją na suplement kolagenowy. Jest również używany do gotowania potraw.

Natomiast peptydy kolagenowe rozpuszczają się w wodzie w dowolnej temperaturze. Po schłodzeniu zamienią się w galaretkę. Ten rodzaj proszku to dobra opcja, jeśli chcesz uniknąć kłopotów z przygotowaniem jedzenia. Łatwo jest dodawać do żywności, takiej jak koktajle i desery. I nie wywołają reakcji alergicznej. A jeśli masz alergie, proszek kolagenowy nie wpłynie na twój układ odpornościowy. Więc to nie jest problem.

Dobrym proszkiem białkowym jest białko kolagenowe. Ten proszek jest wytwarzany przez gotowanie peptydów kolagenowych. Te dwa rodzaje białka są takie same. Proces wytwarzania kolagenu jest podobny. Jedyna różnica polega na tym, że białko jest bardziej wchłanialne niż peptyd. Jest to w zasadzie żelatyna. Tak więc istnieją dwa rodzaje kolagenu. Możesz kupić różne rodzaje. Jeśli szukasz pudru, możesz zmieszać go z różnymi składnikami, aby był bardziej skuteczny.

Proszek kolagenowy wytwarzany jest z drożdży. Białko tworzące kolagen w białku jest oddzielane od wody. Jeśli białka zostaną usunięte z drożdży, staną się białkiem kolagenowym. Kiedy drożdże są trawione, enzymy rozkładają zhydrolizowany kolagen na białko. A gdy proszek przybierze postać żelu, zwiąże się z wodą. Ta metoda jest bardziej skuteczna niż pierwsza.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *