Czy kolagen jest białkiem?

Czy kolagen jest białkiem? Niektórzy mówili mi, że tak, inni mówią, że tak nie jest. Lepszym pytaniem mogłoby być, czy białko jest białkiem, czy nie jest białkiem? Pozwól mi wyjaśnić.

Kolagen to model tego, jak konkretna sekwencja aminokwasów determinowała jego fizyczną strukturę i funkcję. Aminokwasy niebiałkowe są zakodowane w kodzie genetycznym organizmów żywych. Jednym z przykładów jest kolagen, który jest modelem sztywności ścięgien, występujący w tkankach łącznych. Sztywność mechaniczna ścięgna wynika z włókien kolagenowych, które są ciasno splecione z żywą tkanką. Podstawą chemiczną tego zjawiska jest to, że kolagen jest mieszaniną aminokwasów.

Gdybyśmy mogli prześledzić historię ludzkiego ciała, zobaczylibyśmy, że kolagen jest obecny w wielu żywych tkankach. Tkanki zbudowane z kolagenu obejmują skórę, chrząstki, włosy, paznokcie, kości, ścięgna i więzadła. Co ciekawe, kiedy ludzie myślą o białkach, myślą o nich tylko w związku z budową szkieletu. Co zaskakujące, kolagen jest jednym z głównych budulców życia! Stanowi największy składnik naszych komórek.

Czy jednak kolagen jest białkiem? Przyjrzyjmy się niektórym skutkom ubocznym samych aminokwasów i kolagenu. Prosta prolina znajdująca się w mięsie jest przekształcana w naszym ciele w bardziej stabilny rodzaj białka. Prolina nie jest już tak aktywna i przechowujemy ją w naszych mięśniach. Ma to skutki uboczne, takie jak osłabienie układu odpornościowego, kamienie nerkowe i nadmierne zatrzymywanie wody.

Glutamina jest kolejnym z aminokwasów i jest ważna w syntezie białek. Niski poziom glutaminy w organizmie przyczynia się do niskiego poziomu energii, bolesności mięśni, anoreksji, zmęczenia i zaburzeń nastroju. Ponadto glutamina jest odpowiedzialna za utrzymanie zdrowych błon komórkowych. Jednym z jego skutków ubocznych jest zmniejszenie poziomu glicyny, która jest glukozową formą energii znajdującą się w komórkach mięśniowych.

Glicyna to aminokwas siarkowy, powszechnie występujący w skórze, zębach, kościach, płucach i nerkach. Uważa się, że korzyści płynące z glicyny pomagają stymulować produkcję kolagenu. W rzeczywistości niektóre badania wykazały, że kolagen może być wchłaniany bezpośrednio ze skóry przez glikozylowany peptyd kolagenowy (żele i balsamy). Powstający w ten sposób kolagen nie jest bardzo aktywny, ale jego część ulega wchłanianiu. Glicyna pomaga rozkładać złożone formy kolagenu i innych aminokwasów.

Niektóre badania wykazały również, że glukozamina jest istotnym budulcem kolagenu. Ten związek jest dostępny zarówno w postaci doustnej, jak i dożylnej. Suplementy doustne pomagają rozbić tkankę łączną i uwolnić materiał do krwioobiegu, gdzie jest następnie przenoszony do tkanek. Suplementy dożylne są stosowane w celu dostarczenia materiału do uszkodzonych obszarów. W tym celu na rynku dostępne są zarówno suplementy doustne, jak i dożylne.

Wszystkie trzy z tych suplementów kolagenowych zostały przebadane przez społeczności naukowe i medyczne. Wyniki były z biegiem czasu spójne. Korzystne efekty nie wynikają z konkretnego produktu, ale raczej z ogólnego stanu zdrowia osoby przyjmującej suplementy. Podczas gdy większość ludzi nie odczuwa negatywnych skutków ubocznych trawiennych po zażyciu tych produktów, osoby ze szczególnymi chorobami przewlekłymi powinny skonsultować się ze swoim lekarzem przed przyjęciem takich suplementów.

Warto zauważyć, że wiele białek tworzy strukturę ludzkiego ciała. Istnieje kilka białek, które znajdują się w różnych częściach ciała, w tym w skórze, ścięgnach, mięśniach i więzadłach ciała. Chociaż kolagen pomaga w składaniu różnych struktur białkowych, które składają się na organizm, jest to bardzo powolny i stopniowy proces. Białka mają tendencję do rozpadu w czasie, nawet gdy się starzejemy, więc utrata kolagenu może spowodować utratę elastyczności, siły i innych ważnych cech ludzkiego ciała.

Jeśli masz ból stawów, jedną z możliwych przyczyn może być zmniejszenie ilości kolagenu i innych białek strukturalnych w stawach. Istnieje wiele innych przyczyn, takich jak zapalenie stawów, urazy, stany zapalne i tak dalej. Zmiany te zachodzą powoli z biegiem czasu i możesz nawet nie być w stanie stwierdzić, że utraciłeś kolagen i inną tkankę łączną. Jeśli odczuwasz ból stawów, lekarz najprawdopodobniej zapyta Cię o dotychczasową dietę, styl życia i jakąkolwiek aktywność fizyczną, w której uczestniczysz na co dzień. Dokładniej badając dietę i styl życia, lekarz może zbadać historię bólu stawów i ustalić, czy istnieje między nimi jakakolwiek korelacja.

Niektórzy ludzie cierpią na zespół nieszczelnego jelita, znany również jako Candida. Jednak bardzo różni się od Candida, ponieważ wpływa na jelita, a nie żołądek czy jelita. Jest to również stan całkowicie odrębny od choroby Chrohna. Tak więc, chociaż możesz myśleć, że masz Candida, ponieważ masz zespół nieszczelnego jelita, to równie dobrze może być na odwrót. Jeśli masz utratę kolagenu, może to być przyczyną zespołu nieszczelnego jelita, ale nie czyni to mniej ważnym, aby dowiedzieć się, czy masz ten stan, czy nie.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *